Skønt arbejds-vejr for gartnerfolket.

Denne vinter har været god ved det udendørs arbejdende folkefærd. Mild og til tider let frost. Derfor har gartnerafdelingen været i gang længe. Efter et par ugers oprydning og bortskaffelse af julen, blev der tid til beskæring. I første omgang gik Mikkel og Frank i gang med at skære 3 hasselbuske helt ned til jorden, og udtynde i de resterende. Vi har planer om at plante flere bærbuske, her på skråningen ved Køkkenhaven 1864.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mikkel saver hele hasselbusken ned.

Grenene fra hasselbuskene og andre buske, bliver brugt til at fylde risgærdet bag ved Eilschous Boliger, op, og forny nogle af pælene. Det sker hver vinter, fordi gæret falder sammen i løbet af året. Det er en god måde at få sine grene brugt på, og et dejligt sted for fugle og småkravl.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Frank og Mikkel fylder på risgærdet.

Det har været nødvendigt med hjælp udefra, til lidt større beskæring. Ca hvert 2. eller 3. vinter, kommer “Klatremanden”, enten med lift, eller også kravler han op i træerne med motorsav, og beskærer dem. De 2 store hængepil, er nødt til at få alt den vægt fjernet, så de ikke er til fare for nogen. Og midt sommer, er de nye grene allerede meter lange.

Lindetræerne er vi nødt til at holde lidt ned, så man har udsyn til husene, og luft omkring dem. Man skal også huske, at sådanne voldsomme beskæringer, er ikke noget nyt. Tilbage i barokken, beskar man træer, som man kaldte kandelabber, da grenene kunne ligne lysestager. Ses bla i Rådhusparken i Aarhus.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Der er voldsomt meget gren-affald, når det kommer ned på jorden.

Et helt andet projekt, har været, at fjerne møgingen fra Købmands gårdrum. Stenhugger pladsen er nedlagt, og da det ligger lige nedenfor Købmandsgårdens køkkenhaven, var det oplagt at bruge pladsen i sommer, til et mistbænke areal. Der skal fyldes ca 15 cm jordblanding oven på møgstakken, så der er lidt for frø at spire i. Mistbænkene skal indeholde urter og andet godt, som Købmandsgårdens køkken og Traktørstedet, får godt af.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mikkel planere møgstakken, der damper af varme, pga omsætningen.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Efter at mistbænkene er sat plane, smører Frank dem med “gartnerkit” (mudder, som blot er for en syns skyld).

Et tredje projekt, er opsætning af nye humlestager, både ved Bryggeriet og i Eilschous Have. Hvert anden vinter skal granrafterne skiftes, da de ikke kan klare at stå så længe i jorden. Før i tiden har man sikkert også lagt stagerne ned, når der skulle høstes humle. Der har været mange måder at lade humlerankerne vokse op på. Nogle steder har man brugt et gammel udtjent træhjul. Andre igen, har bare ladet humlene vokse direkte op ad rafterne

DSC00421

Mikkel og Erik er ved at rejse rafterne med reb, til humlen at vokse op af. Her er det tæt ved Bryggeriet.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eilschous Haves 3 humlestager, er nu på plads, og klar til humlenes voldsomme vækst, som kan komme helt op til 10 cm om dagen, når de vokser mest.