Brev fra en kollega, 4. afsnit

Her er 4. afsnit af brevet fra min kollega. I sine tanker og håb om, hvordan det kommende år forløber i Frk. Wahlstrøms have, er han nu nået til sensommeren og det tidligste efterår.

August
Når vi tænker på, hvad det kommende år vil bringe i haven, tænker vi nok ikke så meget på regn, uanset hvor nødvendig regnen så er for havens trivsel. Men udover at regnen er nødvendig, kan regnvejrsdage også have deres egen skønhed, f.eks. kan en regnvåd tigerlilje i en regnvåd have være smuk.

SONY DSC

Regnvåd tigerlilje

Det samme kan en rose.

SONY DSC

Rosa Louise Odier

 

SONY DSC

Rosa Louise Odier

Men det vil jo være trist, hvis regnen falder hele sommeren, og vi får sikkert også noget solskin.

SONY DSC

Tigerlilje – efter regn kommer sol

Hvis der dukker en Marietidsel op i haven, når den sit højeste et stykke henne i august, og Marietidslerne kan man altid glæde sig over, for de er så smukke, men fingrene væk, for de stikker – det lader dog ikke til at genere en edderkop.

SONY DSC

Marietidsel,  Silybum marianum

Marietidslen har sit navn efter jomfru Marie, og den stammer fra dengang, da Jesus-barnet var lille og fik bryst. Legenderne fortæller, at en dag Marie havde sat sig på grøftekanten for at amme, blev hun forskrækket og tog sit barn hurtigt fra brystet; lidt mælk løb ud og ramte en tidsel, der med det samme voksede og blev stor og strunk og frodig, og bladene blev hvidspættede af mælken. Den tidselsort bredte sig og vokser i Ægypten og Mellemøsten og blev i middelalderen importeret hertil af munkene. Den har flere navne, Marietidsel, Vor Frues Mælkedråber eller Mælketidsel. Munkene dyrkede tidslerne for at bruge dem til medicin; de blev brugt som mælkefremmende middel og til behandling af leveren.

 

SONY DSC

Et blad af Marietidslen

Vores gartner har selv fortalt mig historien, så jeg ved, den er sand.
I august begynder æblerne også at blive store. For mennesker er det spændende at følge med i æblernes udvikling, de skulle jo gerne gro godt og blive flotte, men gæs synes ikke, man behøver at vente, til de er modne. På den anden side kan det være vanskeligt at plukke og spise æbler, hvis man er en gås, men med en vis ihærdighed kan det lykkes.

SONY DSC

En gås vil plukke umodne æbler…

 

SONY DSC

… men gæs må yde en stor og stædig indsats, før det lykkes

SONY DSC

Når man er en gås, er det ikke så let at spise et umodent æble…

SONY DSC

… men gæs kan være ihærdige, og så kan det lade sig gøre

Selv om sommerregn kan have sin egen stilfærdige skønhed, ønsker vi os altid nogle gode solskinsdage i august, så det kan være rart at slå sig ned i haven, og mon ikke vi får en solrig august i år? Vi har da lov at håbe.

 

SONY DSC

Akvarelmaling en varm sensommerdag i Frk. Wahlstrøms have

SONY DSC

Rosa  ‘Katherine Zeimert’

Hvis vi er heldige, bliver der om foråret sået etårige ærteblomster, Lathyrus odoratus, et sted i haven; det kunne være allernederst i køkkenhaven, hvor de kan få et stakit at støtte sig til. De kan give en rigdom af duftende ærteblomster, tilmed kan de blomstre langt ud på efteråret, så der kan plukkes små smukke og duftende buketter.

SONY DSC

Etårige ærteblomster, Lathyrus odoratus

September

SONY DSC

En blå septemberhimmel spejler sig i vandet. Gæssene holder pause foran Fr. Wahlstrøms hus

Septembers himmel er så blå,
dens skyer lyser hvide…

Og i samme sang hedder det:

Der er en søndagsstille ro
imellem træer og tage…
Alex Garff
Og der kan netop være en særegen ro over en smuk septemberdag, så man kan glæde sig over det sidste af sommeren uden at bekymre sig om, at den snart er slut. September siges ganske vist at være den første efterårsmåned, men det kan man somme tider undre sig over, ligesom man i marts undertiden har svært ved at forstå, at der skulle være tale om forår. Men udover vejret, der som bekendt er de flestes yndlingsemne, er der heldigvis også andet at interessere sig for i september, når æbler, pærer og nødder har vokset sig store og begynder at modnes. Hvis vi er meget heldige, bliver gråpæretræet fuldt af pærer.

SONY DSC

Gråpærer i lange baner

SONY DSC

Gråpærer, gode til syltning, men også lækre rå

Efterhånden kan man få indtryk af, hvordan nøddehøsten tegner.

SONY DSC

Grønne hasselnødder

Allerede mens buskene har grønne blade og nødder, bliver næste års nødderakler afsat. De ser ikke ud af meget, men de er der og peger ud over efteråret og vinteren og frem mod næste forår.

SONY DSC

Efterårets nødder og næste års rakler

Hylden blomstrer i juni, og i september er hyldebærrene blevet sorte og modne, så de kan høstes og koges til hyldebærsaft. Et glas varm hyldebærsaft eller en portion varm hyldebærsuppe på en kold vinterdag… Især hvis man har en dårlig hals.

SONY DSC

Modne hyldebær.

Kvæderne når også fuld størrelse i september. De er stadig filtede og umodne, men hvis man holder af kvædemos, kvædegelé eller kvædebrød, er en stor busk fuld af kvæder et lovende syn.

SONY DSC

Et blik op i kvædebusken, der står fuld af kvæder

SONY DSC

En umoden kvæde…

SONY DSC

… ligner et umodent æble, men overfladen minder om filt

Æbler, pærer, kvæder, nødder, hyld – lad os håbe på en rig avl i Frk. Wahlstrøms have. Sensommeren og det tidlige efterår kan være en god tid med frugt og smukt vejr.

Skrevet af Lorents Larsen