De gamle lægeplanter i moderne formidling

 

a Apotekeren

Apoteket i Den Gamle By er en markant renæssancebygning, som stammer fra Brødregyde i Ålborg, hvor det blev opført i 1571 af købmanden Poul Pop. I 1942 blev bygningen genopført i Den Gamle By og indrettet som apotek.

Når man i den kommende tid går ind af døren til apoteket bliver man mødt af den nyeste form indenfor formidling. Her bliver apotekerens viden og gode råd om de gamle lægeplanter oplyst via en tryk-skærm. Og bevæger man sig videre til Apotekerhaven, som ligger bag apoteket, fortsætter den nye formidlingsform i det lille lysthus, som også stammer fra Ålborg.

b Tryk på bogen

Indenfor i apoteket bliver man budt velkommen af en projektion af apotekeren på en udskåret plade, og foran ham står en stander med et trykpanel udformet som en åben bog. Med et tryk på f.eks. hovedet bliver apotekeren aktiveret, –

c Apotekeren Nis Bank

– og apotekeren vil så fortælle om hvilke urter og medikamenter, der virker mod hovedpine. Apotekeren er personificeret af skuespilleren Nis Bank Mikkelsen iført en beklædning, som var korrekt for en apoteker i 1750’erne.

d Indgang Apoteker

Herefter kan man gå ind af porten ved siden af apoteket, som gemmer på Apotekerhavens 91 indrammede bede med lægeplanter, og gå hen til det ny renoverede lille lysthus.

e Tehuset

Her byder “damen med riven” velkommen indenfor. Bag døren, som fra nu af er åbnet for publikum, fortsætter formidlingen på en touch-skærm.

f Skabet

Bag lågerne er der en interaktiv skærm, hvor gartnerne fortæller røverhistorier . . .

g Gitte

Med et tryk på skærmen vælger man den plante, som man gerne vil høre om. Herefter aktiveres en video, hvor gartneren fortæller om planten, dens egenskaber, hvilke sygdomme den er blevet brugt imod og hvilke sagn, der var knyttet til planten. På billedet ses gartnerformand Gitte Røn, i færd med at fortælle om Bulmeurt.

h  Frank

Der er valgt 10 planter ud af de 91 planter, som Apotekerhaven rummer. På videoen viser gartnerne de “levende” planter frem, mens de fortæller. Gartnermedhjælper Frank Kristensen har her plukket en pæon fra bed nr. 38, som han tager under kærlig behandling.

Der bliver sat ekstra fokus på det nye tiltag i lægeplanternes formidling i den kommende weekend 22. aug. + 23. aug., hvor der afholdes Håndværker-, Brygger- og Havedage.

Her kan du i Apotekerhaven møde gartnerne, som vil fortælle om lægeurterne i et lille foredrag. Det foregår hver hele time fra kl.11 til og med kl.16.

i Gartneriet

I Gartneriet er der åbent fra 10 – 17 både lørdag og søndag.

j Gitte bag drivhuset

Der gøres klar med friske planter til de forhåbentlig mange kunder. Og der vil være slag-tilbud på nogle krydderurter.

k Citronverbena

Blandt andet på Citronverbena med den dejlige gennemtrængende citronduft og smag.

l Duftgeranier

Der vil være et stort udvalg af duftgeranier, også med gode tilbud. Hvilke sorter kan ikke røbes endnu, men kom ned og bliv overrasket.

m Rosengeranie

Selvfølgelig har vi masser af den velkendte Rosengeranie / Ørepineplante, som er storfavorit indenfor duftgeranierne.

Velkommen i det grønne, – velkommen til Havedage !