Rensning af malerier til ny udstilling

Det er skønt at være malerikonservator! ikke mindst, når man kan give et dejligt kunstværk nyt liv.

 

Dette lille maleri fra midten af 1800tallet er et tidligt værk af Christian Blache. Efter det grå slør af snavs er fjernet i højre side, har det fået en helt sydlandsk stemning. De smukke kulører giver mig en følelse af at være i Italien, som var et yndet rejsemål for mange guldaldermalere. Men nej, vi er på ydersiden af Aarhus…

Christian Blaches maleri af Aarhus kyst med Mejlgades haver

 

Dér hvor Blache stod med sit staffeli, ligger idag Kystvejen. De haver og plankeværker, man ser på maleriet, hører til husene i Mejlgade! Det giver et tydeligt billede på, hvor meget Aarhus er vokset ud mod bugten.

Kom og se maleriet i vores nye særudstilling “100 fra Aarhus”. Har du mulighed for at komme allerede på søndag, er der rundvisninger ved stabsinspektør, Maiken Hansen:

http://www.dengamleby.dk/planlaeg-besoeg/kalender/vis-begivenhed/?tx_wildsidecalendarview%5Buid%5D=199&cHash=1711219708d1faabb8b45ef4cd31e5a1

 

 

Selv malerier af mindre kendte kunstnere vinder ofte ved at få fjernet snavs på billedet og rammen. Maleriet nedenfor har hængt i et rum med et helt almindeligt snavsniveau – altså hverken hos en storryger eller i et køkken. Se hvor fint farverne træder frem ved rensning i venstre side. Selv rammen bliver fin igen.

Da snavs har tendens til at blive mere og mere uopløseligt med årene, kan det være en god idé at få renset malerier med et interval på ca. 20-30 år.

2 tanker om "Rensning af malerier til ny udstilling"

    • Det bedste svar er klart at få en konservator til at rense maleriet, da det er forbundet med forskellige risici at rense malerier. Det kan være svært på forhånd at forudsige, om et maleri kan tåle en bestemt behandling eller om det i det hele taget vil blive pænere af en den ene eller anden behandling, da misfarvningen kan skyldes mange forskellige typer snavs eller fernis. Jeg plejer at sige, at hvis man er ikke har råd til en konservator og er villig til at løbe en risiko, kan man forsøge at rense sit maleri med en blød lille natursvamp og demineraliseret vand. Man kan evt. tilsætte en lille dråbe opvaskemiddel til vandet ved rensningen og så give det en tur med rent demineraliseret vand bagefter. Det vigtigste er, at man krammer vandet godt ud af svampen, inden man dubber svampen på maleriet, da det ikke har godt af for meget fugt, OG at man hele tiden holder øje med, om farven smitter af på svampen, bliver bleget eller hvidlig, sætter sig fast i svampen i små stykker eller løfter sig fra underlaget. Har maleriet høje penselstrøg dur en lille natursvamp ikke, og man må i stedet i gang med en stor bunke vatpinde og en masse tålmodighed.

Skriv et svar