Historien skal opleves med fødderne. Gulvene i Aarhus Fortæller

Den 8. januar 2015 var en festdag for Aarhus Fortæller, Den Gamle Bys kommende udstilling om Aarhus’ historie. Den dag blev den første genstand nemlig placeret i udstillingen. Det var det 32 tons tunge lokomotiv F694, som blev bygget i Aarhus i 1920, og som er den helt rette genstand til at fortælle om jernbanens, havnens og industriens betydning for Aarhus’ vækst frem til 2. verdenskrig.

Placering af lokomotiv

Der var rigtigt mange mennesker, som den januarmorgen kom og så lokomotivet blive hejst ned i det kommende udstillingsrum, men hvad få bemærkede var, at der allerede var placeret noget meget vigtigt for at understøtte formidlingen. F 964 blev nemlig placeret på to havneskinner fra Aarhus havn, som F694 i sin tid har kørt på.

Der var ingen tvivl om, at vi skulle have lige præcis denne type skinner, hvis de var mulige at skaffe. Det ville være det helt rigtige at placere et rangerlokomotiv som dette på, og skinnerne vil gennem fodsålerne give et ekstra aspekt til stemningen og formidlingen.

Historie gennem fødderne

Aarhus Fortæller åbner i påsken 2017, og i planlægningen af udstillingen er der blevet lagt stor vægt på rummets atmosfære og stemning. Det bliver en udstilling, der formidler gennem flere sanser og dermed også følesansen.

Det er ikke alle museumsgenstande, det bliver muligt at røre ved, men noget som alle besøgende kommer til at mærke og sanse, eller rette betræde, er gulvene i udstillingen. Udstillingen er delt op i en række afsnit, der formidler forskellige perioder fra vikingetiden og frem til i dag. Flere steder på denne kronologiske rejse gennem byens historie vil historien også blive formidlet gennem gulvene.

To typer gulve I afsnittet om industrialiseringen. Nærmest er der kakler som brugt I industribygninger og bagerst brosten og et originalt stykke kajkant fra Aarhus Havn.

To typer gulve i afsnittet om industrialiseringen. Det røde er kakler lig dem man finder i industribygninger, og bagerst ligger brosten og et originalt stykke kajkant fra Aarhus Havn.

Plankegulv, teglsten og brolægning

I afsnittet om vikingetiden skal gæsterne hurtigt få fornemmelsen af, at de er trådt tilbage i tiden. Derfor skal gæsterne på de første metre gennem udstillingen gå på en genskabt plankevej, som den kunne have set ud i en by for 1000 år siden.

Tømmersvend Lasse Ebbesen og overinspektør Martin Brandt Djupdræt ved en prøveoplægning af plankevejen.

Som inspiration til plankevejen har museets tømrer blandt andet set på de plankeveje der er lavet i Vikingecenteret i Ribe.

Som inspiration til plankevejen har museets tømrer blandt andet set på de plankeveje, der er rekonstrueret i Vikingecenteret i Ribe.

Med middelalderen kom kirken og stenbyggeriet, og derfor har vi opført et kirkerum i dette afsnit. Der bliver meget at kigge på, men formidlingen vil også automatisk ske gennem fødderne, når teglstenene i kirkegulvet betrædes.

Bispernes by, Aarhus Fortæller

Martin_gulv_02_Asger

Aarhus’ historie fra 1550 til 1850 formidles i afsnittet Købstadsfolk. Her træder den besøgende ind i en købstad og dermed naturligvis også ind på en pigstensbelægning.

Købstandsafsnittet under opbygning. Det vil blandt andet bestå af et bindingsværkhus, et panorama med en købstadsgade og brostensbelægning.

Købstadsafsnittet under opbygning. Det vil blandt andet bestå af et bindingsværkhus, et panoramabillede med en gade og pigstensbelægning.

Industriens gulve

Udstillingens næste afsnit, Vokseværk, fortæller om den voldsomme vækst fra 1850 og hundrede år frem, der radikalt ændrede Aarhus og byens selvforståelse. I dette afsnit vil gulvene også understøtte fortællingen. Under lokomotivet er der, som før nævnt, skinner, og ved området, der handler om havnen, er der en type brostensbelægning, som var typisk ved århundredeskiftet.

Martin_gulv_07_Asger

Afsnittet fortæller også om nogle af de industrier, der voksede frem i Aarhus i perioden. Det gøres i en scenografi inspireret af den tids stolte industribygninger som f.eks. Turbinehallen i Aarhus. Gulvet er derfor belagt med en type kakkel af den type, der blev brugt i industribygninger.

Martin_gulv_05_Asger

Også i udstillingens sidste afsnit, som handler om tiden efter 2. verdenskrig, vil der være forskellige typer gulve, men billederne af dem må I vente med at se.

I et senere indlæg her på bloggen vil vi fortæller om, hvordan Aarhus’ nyeste historie bliver formidlet i udstillingen.

For at vende tilbage til det første gulvelement, der blev lagt i Aarhus Fortæller – ja, så var vi mange, der var lettede, da lokomotivet helt præcist passede ned i skinnerne.

Aarhus Fortæller er gjort muligt gennem en donation fra Sallingfondene og åbner i april 2017. Udstillingen bliver en af de største udstillinger, som åbner i forbindelse med den europæiske kulturby Aarhus 2017.

Tidligere indlæg om Aarhus Fortæller:
http://blog.dengamleby.dk/aarhus/2016/10/12/vi-har-bygget-en-kirke/
http://blog.dengamleby.dk/aarhus/2016/01/21/aarhus-fortaeller-udstillingen-om-byens-historie/

Læs mere om Aarhus Fortæller her:
https://www.dengamleby.dk/om/museum-aarhus/aarhus-fortaeller/

Murere fra Den Gamle By i gang med at lægge brostenene i afsnittet om Aarhus fra 1850 til 1950

Bjarne Andersen og Hans Bendix Weiss fra Den Gamle Bys murerafdeling i gang med at lægge brostenene i afsnittet om Aarhus fra 1850 til 1950