100 års familie-, Aarhus- og gartnerihistorie

Gennem Bent Jørgensen fra Trøjborg historiegruppe har jeg fået oplyst, at Den gamle by er interesseret i gamle billeder. Min far blev født i 1909 og var gennem hele sit liv en ivrig amatørfotograf og derfor har jeg tusindvis af billeder.

Jeg vil derfor spørge, om I eventuelt er interesseret i at se dem.

Venlig hilsen

Inger V. Andersen

Marie Nielsen og Niels Nielsen ved blomstervognen. Med vognen drog de ned i byen og solgte afskårne blomster til blomsterhandlerne. Fotograf: ukendt, ca.1920.

Denne henvendelse fik Billedarkivet i Den Gamle By. Inger overdrev ikke, for der er vitterligt tusinde fotografier, tilbage fra 1900

Familien Nielsen og Gartneriet Eden

Fotografierne er ikke så overraskende fortrinsvis af familien Nielsen og fra det gartneri, som Ingers farfar Niels Nielsen etablerede i 1900. Gartneriet kaldte han Eden, og det lå i kolonihaveforeningen Skovfaldet på Riisvangen. I begyndelsen lejede Niels jorden, men i 1903 begyndte han at opkøbe jorden, og han nåede op på 1 tønder land.

Vandbeholderen i gartneriet. Fra venstre Niels Nielsen (f.1863), Daniel Nielsen (f.1909) og Marie Nielsen f. Overgaard (1879). Fotograf: ukendt, ca. 1919.

I 1906 blev Niels gift med Marie født Overgaard, og sammen fik de sønnen Daniel og datteren Rosa. Niels og Marie drev gartneriet sammen og fik hjælp af deres børn, da de blev store nok. Rosa arbejdede i gartneriet til hun i 1938 blev gift, og Daniel overtog gartneriet efter sine forældre. Daniel var i mellemtiden i 1932 blevet gift med Anna født Apel og deres førstefødte er Inger, som skrev til os om fotografierne.

Inger er altså vokset op i Gartneriet Eden på Høeg Hagens vej 11.

Inger med sin slaskedukke Slinga og dukkevogn. Inger var ofte i skudlinjen, når hendes far fotograferede. Fotografierne sendte han til forskellige konkurrencer. Fotograf: Daniel Nielsen, 1937.

Fotografier som kilde

Foruden at gemme og bevare fotografierne, har Inger også lavet en del slægtsforskning og skrevet om sin families historie. Så med denne fotosamling har vi en altså en Aarhus families historie fortalt i billeder fra 1900 frem til i dag. En stor del af de tidlige fotografier er opstillede, men der er også en del hverdagsglimt som for eksempel vasketøjet, der hænges op og pilene til julehandlen, der pilles.

Familien piller pil til julehandelen. Familien sad i kælderen ved fyret, så der var varmt, og det ikke støvede i stuen, og pillede pil. Piletræerne blev beskåret i slutningen af november, lagt til tørre og skallerne pillet af, så de hvide “gæslinger” blev synlige. Om vinteren var det småt med arbejde på gartneriet. Fotograf: ukendt, 1937.

Fotografierne bidrager altså til den Gamle Bys arbejde med at indsamle og dokumentere hverdagsliv i det 20. århundrede og Aarhus´ historie. Men de er også en kilde til at blive klogere på handelsgartnerier med de mange fotografier fra gartneriet og enkelte fra haveudstillinger, som vi kan bruge i Den Gamle Bys mange haver. Vi er derfor meget glade for, at Inger skrev til os.

Familien portrætteret i stenbeddet. Gartneriet var et staudegartneri, men de havde også kaktus udendørs. Fotograf: ukendt, ca. 1916-1917

Du kan se flere af fotografierne på www.danskebilleder.dk

Bybuddet Henning med cyklen foran Gartneriet Eden. Gartneriet lå på Høeg Hagens vej 11 lige ved siden af Riisvangen Stadion. Fotograf: Daniel Nielsen, 1942.

Gartneriet Eden leverede blandt andet blomster til Abels Blomsterhandel, der lå på Store Torv 15. Her ses de i baggården til Abels Blomsterhandel, hvor varerne besigtiges. Fotograf: Daniel Nielsen, 1957.