Da Cut’n’Move satte Aarhus på det musikalske verdenskort

Var du en af dem, der gav den gas på diskotekerne i 1992 til dance-hittet “Get Serious”? Det var der i hvert fald mange, der gjorde. Både i Danmark og i udlandet.
Aarhus-gruppen Cut’n’Move fik et internationalt monsterhit og markerede begyndelsen på en ny æra i byens musikhistorie. 
Vi har opsøgt sangerindenThera Hoeijmans, for at få historien.

Albummet Get serious fra 1991. Hittet af samme navn var forinden blevet udgivet som single i Danmark med titlen “Take no crap”.

1980’ernes rock var rullet fra Aarhus
Under overskriften “Rocken er rullet fra Århus” kunne man i 1991 læse i Berlingske Tidende, at byens tid som rockby nu var slut.

Jesper Bay, der selv var ansat på Gnags’ pladeselskab Genlyd udtalte dengang i avisen at “Der er stort set ikke noget, der hedder rock mere”. Men til gengæld var nye genrer på vej: “Hip-hop scenen i Århus ser lovende ud” sagde han og nævnte i den forbindelse specifikt den nye Aarhus-gruppe Cut’n’move som et bud på noget af det, der var på vej frem.

International eurodance
Og det fik han ret i. Cut’n’Move var et af de første Aarhusbands, der ikke blot brød igennem i Danmark, men også fik betydelig international succes. Bandet var blandt de allerførste herhjemme inden for den såkaldte eurodance-genre, der var inspireret af hiphop og dansevenlig teknomusik.

Thera har doneret sine sko fra tiden med Cut’n’Move til Den Gamle By: “Vi optrådte jo gerne i sådan noget flower power-agtigt tøj. Men de var dødubehagelige at have på.”

Ved udgivelsen af debut-CD’en i 1991 udtalte gruppen selv til musikbladet GAFFA:
“Det er nu, den danske dansescene begynder at rykke, om et eller to år vil den overskygge den traditionelle danske rock”.

At gruppens numre til dels var baseret på små samplede bidder af gamle hits, var blot en del af stilen, selvom det forargede mange i det etablerede musikmiljø. Thera fortæller i dag om det dancemiljø, der opstod i Aarhus dengang som alternativ til det traditionelle rockmiljø:

“Vi var jo egentlig ikke rigtigt involveret i musikmiljøet. Vi var en del af et dancemiljø, som handlede meget om dj’s. Det var mere diskoteksmiljøet, vi færdedes i, end det var i øvelokaler. Miljøet i Aarhus har været vigtigt. Jeg tror, at der var plads til at lege og udvikle sig.”

Gennembruddet i 1992
Det var MC Zipp, der stod for rap-delen i gruppens numre og Thera Hoeijmans var sangerinde. Thera fortæller, at hun kom med i bandet, fordi manager John Aagaard tilfældigt havde spottet hende på gaden. Et par uger senere stod hun  i ARP Studiet i Aarhus og indsang “Get Serious”, som røg direkte ind på førstepladsen på de danske hitlister. Sangen kastede hele tre Grammyer af sig ved prisuddelingen i 1992.

Thera Hoeijmans har fundet Grammy-statuetten frem fra gemmerne i anledning af Den Gamle Bys besøg. Den rummer mange minder fra en hektisk, men sjov tid.

Thera fortæller om Grammyfesten: “Det var jo fuldstændig fantastisk, at vi gik derfra med tre priser. Men det hele var simpelt hen så overvældende, at jeg slet ikke kunne tage det ind. I dag kan jeg faktisk ikke huske ret meget fra den aften – ud over at jeg fik en snak med Peter Belli, og han var virkelig sød”.

Genhør hittet “Get Serious” på YouTube fra Monte Carlo i 1992

Aarhus-musik på verdenskortet

Sangen nåede også højt på de fleste europæiske hitlister. Efterfølgeren “Give it up” blev desuden også et internationalt kæmpehit, der nåede helt til tops på hitlisterne i bl.a. Australien.

I modsætning til den traditionelle rock, var den nye musikstil engelsksproget og med et klart internationalt sigte.

– “Herhjemme bliver vi opfattet som et regulært pop-navn. Men i USA bliver vi opfattet som dyb undergrund” udtalte de til GAFFA i 1993 efter det store udenlandske gennembrud.

Cut’n’Move var på forsiden af GAFFA i 1993.

Thera: “Det, der står for mig som den største oplevelse, jeg har haft med Cut ‘n’ Move – og også den mest surrealistiske – det var, hvor vi skulle til Monaco på World Music Award, som var sådan en event, hvor Europas førende musikere blev inviteret.”

Cut’n’Move er siden blevet set som forløber for bl.a. 1990’ernes kommercielt set mest succesfulde danske popgruppe, AQUA. Cut’n’Move markerede samtidig begyndelsen på en ny æra i det aarhusianske musikliv, hvor kunstnerne rettede karriereblikket målrettet mod udlandet og sang på engelsk, og hvor hiphop’en for alvor begyndte at røre på sig.

I 1992 blev Cut’n’Move udvidet med endnu en sangerinde, Zindy Laursen. Thera Hoeijmans forlod imidlertid gruppen allerede nytårsaften 1993, men gruppen fortsatte med Zindy, som sangerinde frem til opløsningen af Cut’n’Move i 1995.

Thera fik efter lynkarrieren i Cut’n’Move en alsidig teater-, kunst- og TV-karriere. Hun har i de senere år atter kunnet opleves som sangerinde, men nu i den mere jazz’ede genre.

Links

Den Gamle By indsamler historier og effekter til dokumentation af musiklivet i Aarhus

Følg Aarhus-rockens historie i Den Gamle By på Facebook

Thera Hoeijmans hjemmeside

Kilder

“Rocken er rullet fra Århus”, artikel af Ebbe Rossander i Berlingske Tidende 14.4.1991
Interview med Thera Hoeijmans v. journalist Dorte Søholm, Den Gamle By
“Rock i Aarhus. Brudstykker af en rockhistorie”, red. Jørgen Nielsen
GAFFA, 1991/2 og 1993/3
Thera Hoeijmans scrapbog