Vi indretter da en børnehave over et værtshus!

I vinterferien åbner Den Gamle By en børnehave lige over jazzbar Bent J. Hvorfor det og hvorfor der, kan man spørge. Det korte svar er: fordi begge dele er en virkelig god historie!

For hvad gjorde man af alle de børn, som skulle passes, da kvinderne kom ud på arbejdsmarkedet i 60’erne og 70’erne? I villakvartererne i udkanten af byerne kunne der bygges børnehaver mellem husene, men i større byer var man nødt til at indrette dem, hvor der var plads. Det kunne for eksempel være i en lejlighed i en etageejendom.

Samarbejde om indretning

Vi fra Den Gamle By og Daginstitutionernes Museumsforening Aarhus (www.dagmus.dk) har brugt mange timer på indretning af børnehaven.

Museet råder ikke over et villakvarter, så da talen faldt på at indrette en børnehave, skulle den selvfølgelig ligge i en etageejendom. Vi etablerede et samarbejde med Daginstitutionernes Museumsforening Aarhus (DMÅ), da foreningen råder over en stor viden inden for det pædagogiske felt, og den havde i en årrække indsamlet inventar fra århusianske børnehaver.

En lejlighed af passende størrelse havde Den Gamle By over jazzbaren Bent J. Man kan spørge, om det vil være sandsynligt med en børnehave over et værtshus, men DMÅ undersøgte sagen, og fandt et eksempel fra Vesterbro i København. På hjørnet af Istedgade og Gasværksvej havde der været en børnehave over værtshuset Postillonen.

Om denne børnehave fortalte en pædagog fra dengang, at endnu et værtshus, Kafé Krydset, havde fælles bagtrappe med børnehaven. Når den lukkede kl. 5 blev fulderikker og ludere smidt ud. De kunne finde på at lægge sig til at sove op ad børnehavens dør, “men de var flinke til at flytte sig, når børnene kom, og børnehaven skulle åbne”. Helt så rå bliver opgangen til Den Gamle Bys børnehave ikke!

Indretning af lejligheden

børnehaven4

Kvinder og mænd ser sådan ud under tøjet og under huden. Det var man ikke bleg for at fortælle børnehavebørn i 1970’erne.

Børnehavens indretning har været diskuteret indgående mellem DMÅ og museet, og de begrænsede kvadratmetre er nøje prioriteret. Inventar fra DMÅs og Den Gamle Bys samlinger er valgt ud og istandsat, og over vinteren 2015/16 er lejligheden blevet indrettet.

Den Gamle Bys børnehave består af en garderobe, tre stuer, børnetoilet, køkken og et kombineret pauserum/kontor/sygerum. Da lejligheden ligger på 1. sal, er der ikke direkte udgang til en legeplads. Den findes i baggården – lige ved siden af gårdens garageporte, affaldstønder og knallertværkstedets knallerter og cykler.

Åbning i vinterferien

Som vanligt byder Den Gamle By på børneaktiviteter i vinterferien. I år vil børneaktiviteterne blive koblet sammen med et besøg i Red Barnets Børnehave Rosenvang. Vi glæder os meget til at byde inden for.

Velkommen i Red Barnets Børnehave Rosenvang

Velkommen i Red Barnets Børnehave Rosenvang

2 tanker om "Vi indretter da en børnehave over et værtshus!"

 1. Der har før (her på Den Gamle Bys blog) været snakket om Bent J og om rygning samme sted. Dengang udtalte “Den Gamle By” (vist direktøren), at det er SÆRDELES vigtigt, at man må ryge på Bent J under arrangementer der. Argumentet er, at det er yderst vigtigt at være historisk korrekt fremfor politisk korrekt (direktørens måde at udtrykke det på).
  (Nu kan ironi forekomme). Jeg går således ud fra, at der må (stor)ryges under aktiviteterne i børnehaven, idet både forældre og pædagoger røg i børnehaver dengang. Og det både på stuerne, i fællesrummene, og når de var sammen med børnene, f.eks. læste for dem/legede med dem.
  Hvis ikke der må ryges (og det må der jo ikke), hvorfor er det så vigtigt at være politisk korrekt her, og ikke andre steder i Den Gamle By??? Jeg spørger bare.

  • Kære Tove Schriver.
   Tusind tak for din kommentar. Jeg har vendt problematikken med museumsdirektør Thomas Bloch Ravn, og han bemærker, at det er rigtigt, at Den Gamle By har den ambition, at museet skal være historisk korrekt, for publikum skal kunne stole på det, man oplever på museet. I nogle tilfælde er det historisk korrekte ikke politisk korrekt i dag, og der prioriterer vi Den Gamle Bys troværdighed som museum. Angående rygning bliver det næppe det store problem, idet vi ikke – eller i hvert fald kun yderst sjældent – laver børnehaven som levende museum. Normalt vil det være en udstilling, man oplever på samme måde som så mange andre udstillinger i Den Gamle By. Men i de tilfælde, hvor vi måtte bruge børnehaven til en slags levende museum, er vi naturligvis nødt til at overholde loven.
   Vh. Berit Guldmann Andersen

Skriv et svar