Gartner Gitte Røn stikker buksbom

På en overskyet dag med god fugtighed i luften er det perfekt at stikke buksbom. Mange buksbom har fået en svampesygdom, der får dem til at gå ud, så det er nødvendigt med nye planter. Buksbom (Buxus sempervirens) har været brugt som haveplante siden oldtiden. De har været og er populære som hække eller som klippede, grønne skulpturer i haven. De er stedsegrønne, så de pynter året rundt og skaber en smuk, formel struktur. I Den Gamle By bliver de brugt flere steder blandt andet i Borgmestergårdens have.

I Borgmestergårdens renæssancehave er der lave hække af klippet buksbom. Nye fire-årige planter blev plantet i efteråret 2012 for at erstatte de udgåede planter. Nu kan deres skud bruges til stiklinger.

Borgmestergårdens anlæg med buksbomhække er en typisk renæssancehave som i 1700-tallet. Haven er skabt i 1920erne efter en plan i bogen Horticultura Danica fra 1647.

Gode stiklinger skal være cirka 10-12 cm lange, og stilken skal have dannet ved forneden. Den unge, lysegrønne del er for blød til stiklinger i sig selv.

Fidusen med at formere planter med stiklinger er, at den nye plante får præcis de samme egenskaber som moderplanten; men det tager tid for de små, nye planter at vokse til.

Stiklingerne skal plantes i god havejord. Gitte Røn graver jorden godt igennem, inden hun stikker.

Jorden skal være god og løs, for at stiklingerne kan danne rødder. Hvis jorden er leret, skal man grave sand i den for at bruge den til at stikke buksbom. Hvis den er sandet, skal man supplere den med spagnum. Det er nemmest at styre fugtigheden med jord i en kasse eller en træramme. Man kan også stikke i urtepotter; men de kræver endnu mere tilsyn.

Halvdelen af bladene på stiklingen skal ribbes af for at forhindre svamp og mug i jorden, så stiklingen går ud.

Stiklingerne skal stikkes halvt ned i jorden med cirka 8-10 cm mellemrum. Hvis de ikke stikkes dybt nok, kan de blive presset op af jorden, når det bliver frostvejr til vinter. Når Gitte Røn har stukket, vander hun grundigt efter. Fremover skal jorden holdes jævnt fugtigt. Et stykke glas over kassen er en stor hjælp til at holde på fugtigheden. Det er fugt og varme, der tilsammen får stiklingerne til at danne rødder.

Vand er helt nødvendigt for at få stiklingerne til at gro.
Bag Gitte Røn blomstrer Jacques Cartier rosen helt overdådigt nu.

Den mest almindelige buksbom har grønne blade, og der findes også en variant med gule blade. I engelsk havekunst er det populært med de såkaldte knudehaver, hvor de lave hække bliver flettet ind i hinanden i et fint mønster.

 

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:London_garden_museum_-14_Knot_Garden.JPG

På Garden Museum i London er der en knudehave, hvor gul og grøn buksbom bliver brugt sammen.

http://www.gardenmuseum.org.uk/

 Link til Haveselskabets hjemmeside angående svampesygdommen i buksbom

 http://haveselskabet.dk/sp%C3%B8rgsm%C3%A5l/syge-buksbom