De duftende geranier

I Paradedrivhusets sommerudstilling af Oldemors Potteplanter er der en afdeling med Den Gamle Bys samling af duftgeranier.

Duftgeranier stammer fra Sydafrika

Oprindelig kommer alle vildarter af pelargonier fra Sydafrika, og i løbet af 1700-tallet blev de indført til Europa.

Geranier er en gammelkendt fællesbetegnelse for en gruppe småblomstrende pelargoniearter med krydret duft i bladene. De har alle rod i slægten Pelargonium, som er ud af Storkenæb-familien Geraniaceae. Det latinske navn Pelargos betyder stork, og hentyder til den storkelignende forlængelse af frugten.

En duft af rose, citron, balsam, æble . . .

Duftgeranier var og er dejlige, taknemmelige stueplanter, der udover at være frodige, grønne planter, også dufter godt. De forskellige dufte kan være rose, citron, pebermynte, balsam, muskat, æble m.m..

Bladene varierer i form fra runde, takkede eller dybt fligede, næsten bregnelignende. Bladfarven kan også variere fra mørkegrøn, lysegrøn til blågrøn. Nogle blade har hvide, gule eller rødbrune tegninger.

Selvom blomsterne er små og uanseelige er de smukke, og giver planten en fin lethed. De kan dyrkes både som stueplante og udplantet i haven om sommeren, hvor de kan blive meget store.

Stiklinger fra Dronning Ingrids have på Gråsten Slot

Den Gamle By har en ret stor samling af geranier, heraf er der 10, som stammer fra Gråsten Slot Sønderjylland.

Dronning Ingrid, som var en stor blomsterelsker, havde foran Prinsessehuset anlagt 10 kvadratiske bede med 10 forskellige geranier, som hun havde skaffet hjem fra England og Sverige.

Den Gamle By har været så heldig at få planter fra denne samling, og de udstilles hver sommer i Paradedrivhuset fra Bernstorff Slot.

Duftgeranier var et must i oldemors beklumrede stuer

I 1800-tallet var duftgeranier særlig velsete netop på grund af duften. Dengang var stueluften ofte ret beklumret, og det var så som så med tøjvask og den personlige hygiejne. Derfor var det praktisk med sådan en duftplante, som man kunne gå hen og ryste lidt, hvis man ventede fint besøg, f.eks. af præsten.

En af de mest velkendte af geranierne, nemlig Rosengeranien (Pelargonium graveolens), blev derfor også kaldt Præsten-kommer-plante. Men den er nok mest kendt som Ørepineplanten.

 

Fra Paradedrivhusets samling ses her et blomstende eksemplar af Rosengeranie/Ørepineplante med de elegante lyslilla blomster.

Et effektivt husråd mod ørepine

Rosengeranien er i Danmark den mest kendte af duftgeranierne, som også kaldes duftpelargonier. Hvis man ikke tilhører den unge generation er Rosengeranien bedst kendt under navnet Ørepineplante.

Foruden at være blevet brugt som luftrenser er planten også blevet anvendt medicinsk som et effektivt middel mod ørepine. Ældre mennesker fortæller, hvordan deres mor tog et blad, rullede det sammen til en kugle og puttede det i det ømme øre, hvor det som regel fik smerten til at forsvinde.

Planten har desuden været anvendt til at lægge mellem linned på samme måde som lavendel.

Men, som man siger, kært barn har mange navne, her er et par stykker: fisfordriver, parfumetræ, tisurt, vejrskidurt, bondegeneral, vintergeranie.

 

‘Lady Plymouth’ har grågrønne blade med hvide kanter og er en variation af Ørepineplanten.

 

‘Clorinda’ skiller sig ud blandt geranierne med sine store pinkfarvede blomster.

En af geranierne skiller sig ud

Noget af det karakteristiske ved geranierne er de små blomster i afdæmpede farver, men der er en der skiller sig ud både i farve og størrelse.

‘Clorinda’ er en meget kraftigvoksende geranie, og kan blive op til 1 m høj. Denne sort har store iøjnefaldende pink-rosa blomster, og de mørkegrønne, lappede blade dufter krydret af eucalyptus eller ceder alt efter hvilken næse man spørger.

 

På salgsbordet i formeringsdrivhuset står ‘Clorinda’, ‘Lady Plymouth’ og Ørepineplanten klar til salg.

Plantesalget i drivhuset er startet

Fra maj til midt i september er der plantesalg af  “Oldemors potteplanter” og krydderurter alle ugens dage fra kl.12-16, og i skolernes sommerferie fra kl.12-18.

 

11 tanker om "De duftende geranier"

 1. Hej!

  Jeg er helt vild med geranium, og har lige anskaffet mig en ny, da jeg oplever, at mine andre ofte bliver utroligt høje og ranglede. Jeg tænker, at det nok er fordi, jeg ikke tidligere har klippet dem ned. Ved du, hvor ofte, hvornår på året og hvor meget de skal klippes ned? Jeg kunne rigtig godt tænke mig, at den jeg har nu forbliver rigtig fin og “rund”.

  Mange tak!

  Astrid

  • Hej Astrid

   Hvis du gerne vil have din geranium tæt og rund, kan du forme den ved jævnligt at klippe/studse topskuddene i de enkle grene. De afklippede topskud kan bruges til stiklinger, hvis du vil have nye planter. Stiklingen sættes enten i vand eller fugtigt jord. Geranium kan således klippes året rundt, men hvis du vil klippe den helt ned til ca. 10 cm er det bedst at gøre sen efterår eller vinter. Geranium tåler kraftig beskæring og vil helt sikkert skyde igen til foråret.

   Med venlig hilsen
   Elva A. Jepersen

  • Hej Katrine
   Jeg har undersøgt dit spørgsmål og planten er ikke umiddelbart til salg i blomsterbutikkerne på denne årstid. Men her i Den Gamle By har vi julesalg (lør.+søn.10-18) i drivhuset, bl.a.af rosengeranier, dog ikke pebermynten, hvis ikke den gemmer sig et sted …Om sommeren er den helt sikkert til salg både her og andre steder.
   Med venlig hilsen
   Elva A. Jespersen

 2. Kære Elva. Jeg har den smukke blue cloud – en vidunderlig blå farve. De bliver dog lige lovlig høje. De blomtrer nu – kan jeg skære dem ned snart så de bliver kortere ved næste blomstring? Eller bør jeg vente til efteråret? Venlig hilsen Anne Karin

  • Hej Anne Karin
   Hvis du mener stauden Bjergmynte/Voldtimian (Calamintha nepeta ‘Blue Cloud’) kan den som andre mynter tåle tilbageskæring både forår,sommer og efterår. Bjergmyntens naturlige højde ved blomstring er 30-50 cm uanset tidspunkt for beskæring, – men måske du kan ændre den.
   Med venlig hilsen
   Elva A. jespersen

 3. Hej Elva
  har du et tip til hvordan jeg får mine rosen geranium til at blomstre? 🙂 eller en forklaring på, hvorfor de ikke blomstre? Jeg har fem, men ingen har blomstre, på trods af at de ellers synes at have det glimrende, så meget som de skyder 🙂

 4. HEJ
  JEG HAR KØBT VELVET OAK MEN DEN HAR INGEN BLOMSET MEN DUFTER. VED DU OM DEN FÅR BLOMSTER OG HVIS , HVAD FARVE. PÅ FORHÅND TAK.
  JYTTE

 5. Hejsa..

  Jeg er blevet ret vild med at samle på duftgeranier, jeg har indtil videre 12 forskellige, men er på udkig efter Clorinda, ren citronduft, der er vist flere sorter og så lavendel (P. dichondrifolium) – har i nogle af dem på salgsbordet her til sommer 2016?

  Jeg har selv indtil videre:
  “Kokos” P. glossularoides,
  “Little Gem” P. Little Gem
  “Mint Chocolate” P. Mint Chocolate
  “Prince of orange” P. Prince of orange
  “Skeleton” P. radens
  “Snowflakegeranie” P. Snowflake
  “Ørepineplante” (Rosengeranie) P. graveolens
  “Jordbær” P. Countess of Scarborough
  “Attar of Roses” P. Attar of Roses
  “Purple Unique” Dufter af vingummi.
  “Cola” P. Sp Toronto.
  “Bivoks” P. panduriforme
  “Grey Lady Plymouth” P. Grey Lady Plymouth

 6. Hej Elva Jespersen
  På 3 år i træk blomstre min ørepineplante IKKE har du måske et bud på hvorfor ????
  Jeg søger desuden med lys og lygte efter bogen “Pelargonier en smittende glæde ” jeg elsker den bog ❤
  Med venlig hilsen
  Dorthe

 7. Hej Elva! Nu er jeg aldeles forvirret, det I kalder en duftgeranie, er så vid jeg ved forkert. Efter hvad jeg ved hedder det en duftpelargonie. Fordi en geranie er en uden dørs plante og som kan overvintre udenfor i frost. Men mange venlige pelargonie hilsner. Dennis.

Skriv et svar